Национален фолклорен събор, Копривщица – реалност:)

Е, съборът вече е факт. До колко е добър или успешен е рано да се каже. Аз много силно исках да мога да пиша само хвалби и хубави неща за случващото се, но … колкото и да се опитвам май няма да се получи на 100%:)

Днес докато седях и гледах/слушах как 30тина изпълнители от Бостън пееха специално написана и измислена песен за Копривщица и България се замислих много сериозно дали тези хора не са в огромна заблуда. Те, в перфектните си шопски носии, с идеалното си произношение на български диалкети, пеейки страхотно народните ни песни с чувство и желание… те просто са били подведени. Ние не сме славен народ, със съхранени ценности, ние не сме герои, нито сме смели или толкова гостоприемни… просто някой така им е казал и е успял да ги убеди.

Да имаме страхотен фолклор, невероятни песни, танци, носии, но както те са спомен от минали времена, така и ценностите заложени в нашия фолклор и традиции са останали в миналото.

И, за да не развивам сухи теории – днес една възраснта жена, казвам възрастна, защото беше над 60 годишна, накара едно около 10 годишно момиче да си изхвърли празната бутилка на сред поляната;  момичето не я поспуша и тя просто му я издърпа от ръката и я запрати в тревата…  На моята обезумяла реакция и забележка погледна с пренебрежение и продължи по пътя си. И това беше жена, която току що беше слязла от сцената, беше част от фолклора и от ценностите на народните ни вярвания… или поне така би трябвало да бъде.

Та, може да имаме уникални ритми и песни, но ние самите не сме нищо уникално…

И, за да не става прекалено черногледо ще спра до тук:)

Идва втори ден от събора …

Предишен Следващ

4 коментара (добавете вашия?)

  1. Stelliana
    Aug 07, 2010 @ 08:45:21

    Благодаря ти, за искреността, Вени. Срамувам се от такива хора, като фолклорната баба 🙂 Колко жалко, че ние самите не ценим това което имаме – малкото красиви и изпълнени с емоции, фолклор и стара традиция български събори, красивата ни природа и самите себе си. А само се оплакваме и ридаем за чистите европейски улици, къщи и полянки.
    Да се надяваме, че промяната все някога ще настъпи и в главите ни 🙂

  2. Панко
    Aug 08, 2010 @ 21:58:21

    1-ден:Млад японец щедро хвърляше фасове пред една от сцените….
    2-ри ден младеж/няма да споменавам националност….. но не българин-ЕВРОПЕЕЦ иначе…/ облекчаваше естествени нужди ….или просто си се кефеше на нещо със смъкнати гащи в реката до палатковия лагер на участниците….
    …..май повечко трябва да поощряваме мероприятия като протеклото,отколкото да критикуваме.Нещо взе да ми се повръща от помияри и родоотстъпници…..1 на 250 000 души-доста малка извадка за да вадим заключения за поведението на нацията…или поне тази част от нея , която можем да наречем БЪЛГАРИ.
    Като цяло-България няма да умре!!!!!!!!!!!!!!! Като приспаднем 2-3-милионите малцинствени групи/сумарно/ в България,то май 10% от осатналото население беше в Копривщица……..и се веселеше…..е то май един от всички тях нещо май е хвърлил бутилка….него вече осъдихме,такива като автора на статията и подобни нему историята ще ги съди…..
    Да живее България!!!!

  3. Venny
    Aug 08, 2010 @ 22:42:32

    Чудех си дали си струва да отговарям, но не можах да се въздържа… Панко, кой е родоотстъпник и кой не – това е, което историята ще отсъди. Кой какво пише в личния си блог – историята мнооого малко я касае:) За поощаряване на събития като Националния Събор на Народното творчество – никой не отрича нуждата да има повече такива мероприятия:) За това дали само в България виреят простаци и безхаберници – разбира се, че ги има по цял свят:)
    За Българя – да тя ще живее… някак… на пук на всичко:) Иска ми се още много неща да кажа, но няма смисъл… Бъди жив и здрав и вярвай в своите идеали:)

  4. Ясен
    Aug 09, 2010 @ 09:32:51

    Другаря Панко чудесно потвърждава тезата, всъщност 🙂

Оставете отговор