Традиции, вярвания и обреди по празниците – Трифон Зарезан срещу Св. Валентин

14 февруари е ден, в който отбелязваме едновременно Трифон Зарезан и Свети Валентин. По стара българска традиция на този ден се подрязват лозите, за да са плодовити. Този ритуал е съпътстван с много обредни действия. Мъжете отиват рано сутрин на лозето с омесена за целта питка, печено пиле напълнено с ориз и вино. След като подрежат лозата на 3 места я поливат с донесеното вино. След това избират един мъж за цар на лозята, накичват го с венци и го повеждат към селото с много музика и танци. Там минават през всички къщи, където ги черпят с вино, а остатъка от почерпката изливат върху царя, за да е берекет и да „прелива от праговете”. След като обиколят всички къщи, царят се прибира и подготвя трапеза за да посрещне цялото село и веселбата да продължи.

Следващите няколко дни след Трифонов ден, който по стар стил се чества на 1 февруари се наричат „трифунци” и в народното поверие се отбелязват за предпазване от вълци. Тогава жените не бива да шият, да плетат и предат, както и да ползват ножици, за да не отварят устата на вълка. Приготвят се обредни хлябове, от коитo се дава и на животните, за да ги предпазят от вълци.

От своя страна вече много сериозно навлезе в нашата култура празнуването и на Деня на Влюбените или Свети Валентин, който също се отбелязва на 14 февруари. В нашата обредност нямаме ден, който да отбелязва любовта. Ние като народопсихология сме по –пестеливи на изразност на чувствата си.  Докато примерно в САЩ, а със сигурност и в други страни да кажеш „обичам те” на близък, на дете, на приятел е нещо, което се случва ежедневно на нас може да ни се стори изтъркано и непривично. Може би за това така лесно приехме Свети Валентин като ден , в който без смущение да кажем и покажем чувствата си. Разбира се тези закючения са малко крайни. Хората казват „обичам те” все по-често и по-спонтанно. Работата ми като организатор на сватби и веселби ми дава възможност да се убедя, че да разкриеш чувствата си не те обвързва с ден, с празник или повод. За това за мен Свети Валентин е хубав празник, но много по ценно е „обичам те” казано без предварително подготвен повод или сценарий 🙂

Предишен Следващ

Един коментар (добавете вашия?)

  1. Иво
    Feb 02, 2018 @ 06:54:04

    Престанете да изравнявате Св. Валентин по важност със Св. Трифон зарезан. Св. Валентин е католишки празник и няма място в българската култура и традиции!!!

Оставете отговор