Сватба извън големия град – какво получаваме и губим ли нещо?

Малко населено място, китни дворове, красив площад, прекрасна природа. Веднага идва асоциацията за почивка, разходка, но не и за сватба. А не би трябвало да е така, защото там могат да се правят прекрсни сватби, такива, каквито не могат в големия град. Ето разликите:

  • В големия град сватбите се правят на конвейр и не защото така им харесва на хората, а защото желаещите са толкова, че да не може по друг начин. В стремежа си да избягат от конвейра младоженците започнаха да прибягват до изнесен ритуал, за да запазят личния момент. Това го няма в малкото населено място. Там денят ще си е само ваш. Ритуална зала, църква – ваши за целия ден. Разбира се пак трябвa да запишете час, но никой няма да ви се разсърди, ако закъснеете с 10 мин. или подраните. Дори и да се случат 2 сватби в един ден, какво са 2 пред 10-15…  Освен това се запазва личното отношение – обредните лица не бързат и могат да проведат ритуалите си спокойно, с всички детайли и това се усеща. Винаги съм казвала, че в ритуалните зали обредните лица са като по калъп избирани – нищо лично и моите почитания към тези хора. Поради натовареността им те губят от емоцията, която иначе биха влагали в думите и действията си. Така ритуалът става „студен” и безличен. А ето, в малкък град като Копривщица са развили ритуала и освен задължителните обредности за сключване на граждански брак са добавили и елементи от традиционната сватба. Момата се прощава с родата си, свекървата посреща младото семейство. Могат да добавят или махнат детайли по желание на младоженците. Времето им дава възможност да са гъвкави и така създават уникални сватби, с индивидуален, личен подход.
  • Сватба в красива градина, на плажа или на поляна до борова гора – това са възможности, които можете да получите, ако излезете от големия град. Всичко може да се случи навсякъде при добра организация. Кетеринг фирма, шатри, всякакво оборудване може да бъде позиционирано на вашето място, за да се получи вашата сватба.
  • В малко населено място придвижването е много по-лесно, всичко е на близо. Можете да спестите разходите за сватбен автомобил. Разбира се, това е така, ако не държите много да имате такъв. Бихте могли да си наемете файтон или дори писана каручка, за да стане по-весело и интересно.
  • Извън големия град има много прекрасни места, където да направите сватбената си фотосесия. Места, на които може да се върнете след години, да преживеете емоцията отново, а защо не и да направите нова фотосесия.

Всичко казано до тук не омаловажава организирането на свтба в големия град, а показва и други възможности. Няма да е достатъчно коректно, ако не кажа, че има някои моменти, които обикновено притесняват младоженците да изберат сватба извън града. Настаняването на гостите по хотели, придвижването им до съответното място, цялостната организация на събитието и намирането на подизпълнители, които да го осъществят и не на последно място колко ще струва всичко това. Разбира се, до известна степен логистично таква сватба „извън нормата” е малко по-ангажираща за организация, но за мен е и по-интересна, защото крайният резултат е уникален. Ако се доверите на специалист, който да ви помогне в организацията, той ще съумее, благодарение на опита, който има да ви спести всички тези тревоги, да преодолее ограниченията и да ви преведе по пътечката до вашата мечтана сватба.

 

 

 

Предишен Следващ

Оставете отговор