Сватбен агент/ консултант – що за животно е това?

В традиционната българска сватба от миналото има едно обредно лице, без което сватбата трудно ставала възможна – старосватът ( стария сват). Често той бил наравно с кума, като ниво в обредния процес. Неговата основна задача била да води сватбата – да съблюдава спазването на обредите, да следи дали има достатъчно храна и напитки, да весели гостите и да прави връзката между всички участници в сватбения процес. Този персонаж се среща рядко в модерната българска сватба, но неговата роля напомня много на съвременния му наследник – сватбения агент. И той като един диригент ръководи сватбения процес, защото дори всички музиканти да са уникално добри, без диригент няма да съумеят да изсвирят перфектно своя концерт.

Сватбеният консултат има за задача да бъде дясната ръка на младоженците, да направи възможни техните желания и представи за сватбата, да улесни сбъдването на тези представи. Неговата работа е не да налага мнение и да отнема от удоволствието сам да почувстваш как сватбата ти се случва, а да дава насоки, да свързва отделните елементи, да ръководи различните звена. Не казвам, че без агент сватбата няма да стане хубава, но с агент може да стане още по –хубава. Изключвам факта, че един сватбен консултант може да спести доста нерви на бъдещите младоженци в подготовката на детайлите – покани, менюта, избор на място, подаръчета и  т.н. Ако обичат да организират  за тях ще е удоволствие да изпипват детайлите, но агентът е свързващото звено на всички онези виртуозни иначе подизпълнители – фотограф, ресторант, дисководещ, обредни лица. Сватбеният агент е отговорен всичко да се случва в определеното за това време и място. Той следи поканите да бъдат подготвени навреме, документите да бъдат  както трябва, декораторите, сервитьорите, фотографът, видеооператорът, дисководещия, сладкарският цех, шаферките, всички да свършат работата си и да се стиковат помежду си. А през това време младоженците и техните гости да се забавляват.

Не искам да мислите, че сватба без сватбен агент не става – просто се създават предпоставки за грешки, които могат да направят сватбения ден по-забавен или по-напрегнат, зависи от грешката. Не бива да се изпуска и факта, че, за да бъде една сватба наистина хубава, освен младоженците трябва, всички гости също да се чувстват добре и комфортно през цялото време. Да бъдат информирани, настанени, обгрижвани, защото тяхното настроение определя до голяма степен настроението и на сватбеното тържество.

Финансовият въпрос винаги е стоял на предни позиции при избор на каквато и да е услуга – трудно е да платиш за нещо, което не можеш да пипнеш и да занесеш у дома. Стане ли дума за организиране на сватба нещата не са по-различни. За това аз не искам да натрапвам идеята за нуждата от сватбен агент, а просто да посъветвам всички, които се чудят дали да ползват подобни услиги, дори и тези, които са категорични, че нямат нужда, да поговорят с някой сватбен консултант преди да вземат решението си. Задайте въпросите си, придобийте представа какво ще получите, изяснете си процеса и тогава дейставйте.  Този разговор не ви обвързва с никой и с нищо и никоя от себеуважаващите се сватбени агенции и консултанти не би трябвало да ви взима пари за него. Бъдете информирани преди да приемете или отхвърлите една идея:)

Предишен Следващ

Оставете отговор