Традиции, вярвания и обреди по празниците – Великден

На този ден всички християни празнуват възкресението на Исус Христос.  Седмицата преди Великден наричана Страстната седмица е наситена с различни вярвания и обредности. В първите дни се прави почистване на домовете в очакване на празника, на Велики Четвъртък се боядисват яйца като първото трябва да е червено, символизиращо възкресението и кръвта на Исус. Най-възрастната жена в семейството боядисва първото яйце и прави кръстен знак на челата първо на децата, а после и на останалите членове на семейството за здраве. След това яйцето се слага пред иконата на Дева Мария и се пази до следващия Великден. В някои краища това яйце или друго червено се заравя в нивата, за берекет и да пази реколтата. На Велика Събота също се боядисват яйца. В миналото за бои се използвали естествени оцветители  като  отвари от билки и растения – риган за червен цвят, коприва за зелен, орех за жълт и др. Яйцата се изписвали с восък, украсявали се с различни листенца използвани за отпечатък.

На Велики Четвъртък се замесва и подготвя тестото за обредните хлябове, които се правят в петък или събота. Обредните пити имат богата украса, в която задължително присъства едно или няколко червени яйца.

На Велики Петък, денят, в който е бил разпънат Исус Христос  не се работи, смята се е, че работата на този ден ще донесе само беди.  Вярващите ходят на църква, за да се преклонят пред плащеницата символизираща плата, с който е бил завит и погребан Исус Христос и минават под нея за здраве, за да се пречистят.  Освен, че е един от последните дни от Великденските пости, петък е денят с най-строг пост – от Разпети Петък до Велика Събота  включително не се яде  и пие нищо.

На следващия ден – Велика Събота -се отдава почит на мъртвите, почистват се гробовете, раздават се яйца и обредни хлябове за мир на душите на починалите.

Вечерта в събота, в полунощ с камбанен звън и запалени свещи вярващите християни посрещат Великден, поздравяват се с “Христос Воскресе” и “Воистина Воскресе”.

Вярва се, че, ако човек успее да занесе запалената свещ до дома си ще има късмет, здраве, ще е пречистен и щастлив, а в домът му ще има само благоденствие.

В следващите дни от Великден близките си гостуват и се даряват с яйца и обредни хлябове, младите ходят при по-възрастните, при кумуве и родители.  Всички заедно отбелязват новото начало, силата на вярата, доброто и любовта.

Предишен Следващ

Оставете отговор