Знаете ли че…

Зълвата навива бялото платно, по което младоженците пристъпвали в новия дом след всяка тяхна крачка. Така символично предпазва съвместният път на младите от зли помисли и действия. По платното не бива да стъпва никой, освен булката и младоженецът. След въвеждането зълвата го предава на булката и тя го пази до края на дните си.

Знаете ли, че …

В някои краища на България при влизане в дома на момчето свекървата препасва младоженците с бял месал през кръста.  След това ги повежда по бяло платно, на края на което ще се извърши захранването.  Веднага след захранването зълвата трябва да прибере платното, за да не стъпва никой друг по него. По традиция невестата прибира това платно при чеиза си и не го е вади до края на живота си.

Знаете ли, че …

Преди да влезе в новия си дом булката намазвала с мед входната врата, за да и върви, да има здраве и берекет в новото и семейство.

Знаете ли, че…

В ритуалите от автентичната българска сватба често се изисквало обредните лица да бъдат „майчини и бащини“, т.е. да бъдат с живи родители.

Знаете ли, че …

Според традициите на автентичната българска сватба било хубаво булката да гушне малко момченце. Вярвало се, че така ще предвещае първата и рожба да бъде също момче.

Знаете ли, че…

Не бащата, а деверът (а знаете ли кой е деверът) е този, който е извеждал булката от родния и дом в българската традиционна сватба?

Символика в българските шевици

Нещо интересно, за което често съм се чудела, но сега попадам на информация. Всички знаем колко богата на елементи е българската шевица. Всеки един от тях има свое значение, носи някаква символика. Геометричните форми са много често срещани като част от шевици, детайли от килими и черги, но не съм знаела никога какво точно означават. В миналото всички тези елементи са се създавали за да “донесат” да нарекат нещо на човека, който ще има досег до тях. За здраве, семейство, сватба, успех, богатство, деца… всички тези пожелания са били вплетени в носиите, килимите, завивките като заклинания които да пазят, да носят добро.

http://www.iskri.net/articles.php?lng=bg&pg=39

 

Знаете ли, че…

Ритуалът с разчупване на питка, за да се провери кой ще “води” семейството е стар български обред. Разликата е в това, че в миналото се е правел на големия годеж, след като двете семейства “решат” сватбата, а сега се прави на самата сватба, обикновено в ресторанта.

Знаете ли,че…

В традиционната българска сватба от миналото е имало два годежа – “малък” и “голям”.  На малкия годеж са ходили специално подбрани за целта хора ( близки на момчето ) да искат момата. Обикновено отивали по тъмно, за да не ги види никой, ако ги върнат без да са им дали съгласието си за сватба. Често бащата на момичето връщал годежарите (момарите), макар и съгласен, за да запази достойнстовто на дъщеря си. В такива случаи се ходи за момата пак на следващия или след няколко дни.

Когато родителите на момичето приемат да дадат дъщеря си на момчето се прави голям годеж. Той вече е официален, не потаен. Празнува се и се цели всички да разберат, че ще се вдига сватба. На големия годеж се уговарят датата и  детайлите по сватбата. С него се поставя началото на обредностите от сватбения цикъл.

Знаете ли, че…

В миналото родителите на булката оставали вкъщи след като младоженецът вземе дъщеря им и я отведе в неговия дом, където сватбените ритуали и празненство продължавали. Около седмица след сватбата невестата и мъжът и гостували на родителите на момичето, оставали там да спят и изпълнявалi някои ритуали свързани с това гостуване. Това била и първата среща на булката с родителите и след сватбата.

Предишни По-стари записи