Наемането на хора, които да сбъднат мечтания празник – организатор, фотограф, оператор, флорист и т.н.

#177854927 / gettyimages.com

Продължение по темата за услугите свързани с едно събитие, с хората, които стават част от организацията и как да ги изберем и наемем.

Често срещана грешка е да се мисли, че със записване на час в гражданското и църквата, с намиране на ресторант и изпращане на покани се приключва организацията на една сватба. Теоритично би могло, но практически започват да изникват детайлите, които водят след себе си нуждата от решаване на доста други въпроси и допитване до ред други специалисти – фотографи, видоеоператори, флористи, сладкари, музиканти, танцьори, DJ-и, артисти и т.н. Все хора, които с уменията и професионализма си ще превърнат сватбата от “напиване в кръчмата” в празник, за който дълго ще се говори и помни:)

Намирането на тези хора не винаги е лесна задача, защото трябва да се открие точно този, който да покрива всички критерии на младоженците.

Търсенето може да се случи по няколко начина. Ако има организатор на събитието той ще предложи на база изложените критерии тези подизпълнители, които ги покриват и младоженците ще изберат. В случай, че няма такъв е добре да се имат предвид няколко фактора:

  • протфолио – дали човекът, който избирате има опит, дали това, което предлага и прави отговаря на предпочитанията, които имате
  • представяне – много хора неглижират начина, по който се показват и “продават”. За мен винаги е било от огрномно значение и често се шегувам с това – важно е да можеш да се “изложиш”. Защото, ако не умееш да обърнеш внимание на собственото си представяне, на това как другите те виждат, на впечатлението, което ще оставиш, не би могъл да си достатъчно прецизен и в работата си и излагането ти е сигурно:)
  • информация от трети лица – от приятели или в интернет е лесно да се намери информация за повечето услуги и хората, които ги представят. Не бива да се взима за чиста монета всичко, което се прочете и чуе, но е хубаво да се направи проучване, за да може да сте подготвени със съответните въпроси и да имате едно на ум при провеждане на евентуална среща с избрания специалист
  • първо впечатление – казват, че то обикновено е грешно, но аз вярвам, че, за да се доверите на някой да извърши нещо за сватбата ви, за да можете да работите с него в продължение на седмици и месеци (понякога) трябва да ви е поне малко симпатичен и да ви вдъхва доверие. Разбира се в процеса на работа нещата могат да се променят, но ако от началото се тръгне с негативно усещане то няма да доведе до нищо по-позитивно.

Смятам, че това са основни елементи, на които трябва да се обърне внимание. Всичко останало зависи от личните препдочитания.

Има и неща, които не бива да ви отказват от наемането на подизпълнител, който иначе харесвате:

  • заетост – в случай, че сте избрали вашият фотогрф, но той е зает за датата, която харесвате, помислете дали не може да я промените. Освен, ако няма сериозни емоционални или други причини, рядко датата е строго фиксирана. Винаги е по-добре да получите желаната и избрана услуга макар и на друга дата отколкото да направите компромис, за който вероятно после ще съжалявате;
  • местоположение – харесвате си организатор, но той живее в друг град, а защо не и държава. Не се отказвайте веднага. Поговорете с него, проверете какви са условията му, как работи и дали би поел подобен ангажимент. Организирането на едно събитие е процес на общуване, а с толкова възможности за комуникация разстоянията не са пречка. Това важи и за всички останали услуги обвързани със сватбеното тържество. Разстоянията не са фактор и в ценообразуването. Наемайки специалист от друг град или държава не значи задължително, че той ще излезе по-скъпо от негов местен колега – поговорете си преди да го изключите като вариант;
  • финансова част – избрали сте специалист, който да отговаря на всички ваши изисквания, но си мислите, че услугите му ще надвишат значително бюджета, който имате. Не си правете предварителни изводи и не се доверявайте на общото мнение, че нещо е скъпо, а попитайте за оферта. По този начин ще видите реално какво би струвала избраната услуга, какво точно включва дадената цена, дали има различни опции и пакети, както и какви са възможностите за плащане на крайната сума. Има специалисти, които не обичат да дават оферти преди да са сигурни, че ще поемат даденото събитие или поне не достатъчно конкретни оферти. Причината е, че за да се изготви такава оферта се изисква по-детайлно познаване на събитието, на проучвания, отделено време и труд. Вярвайки, обаче в правото на информиран избор и в това, което казах по-горе – умението да се представиш, смятам, че офертата е от голямо значение за решението дали да избереш един или друг специалист. В подобни случаи е възможен компромисен вариант, който включва в себе си определени условости, но показва генерално как биха изглеждали нещата.

Като обощение бих казала, че всеки един елемент е важен, за да може вашето тържество да бъде такова каквото си го представяте. За целта трябва да изберете хората, които зная как да постигнат мечтите ви, защото си разбират от работата. Дали те ще са тук или на другия край на света, ако успеете да се договорите (никога не се отказвайте да опитате) и да съвпаднете желанията и възможностите си не се колебайте да ги наемете. Живеем в глобален свят, в който разстоянията и езиковата бариера отдавна не са пречка. Важен е човекът и неговите качества, умения и любов към това, което прави.

Предишен Следващ

Оставете отговор