Традициите в съвременната българска сватба

Съвременната сватба не се подчинява на строги правила, традиции и норми. В стремежа си да переживеят един уникален и незабравим ден, бъдещите младоженци развихрят фантазията си и създават различни и неповторими тържества като тема, място, идеи.

В повечето сватби обаче, независимо от новаторските хрумвания има няколко елемента, които наричаме български традиции и, които присъстват почти винаги. Въпросът е до колко тези елементи са наистина традиции запазили смисъла и обредността от българската сватба от миналото.

Почти няма сватба без „посрещане с питка, мед и сол”, „разчупване на питка”, „играене на кума с печена кокошка”. В някои краища се случват и други неща наречени традиции. Истината обаче е, че тези ритуали отдавна са изгубили традиционния си смисъл и обредност. Повечето, разбира се в реда на нещата, са се изменили, за да подхождат на съвремените разбирания и светоусещане, но така са загубили изначалния си замисъл. Много малко от младоженците се замислят върху символиката и идеята на даден ритуал. Често пъти го пресъздават, защото така се е правило от техните баби и дядовци. Истината е, че не се е правило така . Посрещането на младото семейство от свекървата е може би един от малкото общо разпространени ритуали, останали непроменени. На кума не се е играело с печена кокошка, да не говорим , че сега има и вариант да се играе на кумата с торта, бонбони и т.н. Кумът/кръстникът е откупувал специално нагизден за целта, хубав, жив петел. Отговорен за петела през цялата сватба е бил заложникът. Той е танцувал с петела, правил е смешки, неговата роля е била да забавлява и разсмива сватбарите. Живият петел е символ на мъжкото начало, на силата на мъжа, а печената кокошка … не знам на какво е символ. Разбира се, би било странно да се появи някой с жив петел на една съвременна, модерна сватба и, за това се е стигнало до печеното пиле дегизирано като герест петел.

Подобна е историята и на ритуалът с разчупването на питката, за да се види кой ще командва в семейството. В миналото питки са се чупили, но за берекет, за да се види дали ще има добра реколта, за здраве. Ролите в семейството са били много строго определени и това кой ще е водещ е плод на новото време. Така ритуалът се е видоизменил, за да отговаря на съвременните разбирания.

Много може да се пише като съпоставка на ритуалите от миналото и сега. С тези тълкувания не отричам  промяната на традициите – те са такива каквито ги създадат нуждите на времето. Важното е да има разбиране, защо едно нещо се прави и да не се прави, когато не се вписва в общата идея или възприятие. Много е важно да съхраним обредността, макар и променена, но едновременно с това да я запазим и смислово, а не само като ритуална дейност.

Предишен Следващ

Един коментар (добавете вашия?)

  1. poker club
    Sep 02, 2018 @ 16:36:23

    Hello I am so thrilled I found your blog page, I really found you
    by mistake, while I was looking on Google for something else,
    Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also
    love the theme/design), I don’t have time to read through it all at
    the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
    so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

Оставете отговор